Theater voor Keti Koti
Geschiedenis met verhalen van nu, verteld door makers van morgen.
Theater voor Keti Koti is een nationale theatermanifestatie rond 1 juli. Theatermakers brengen in heel Nederland voorstellingen die stilstaan bij Keti Koti (‘gebroken ketenen’) en de invloed daarvan op onze huidige maatschappij. Met een breed scala aan voorstellingen en verdiepende programma’s wordt de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd.
2023 | Mathieu Wijdeven & Mateo Vega
Luci Ketel 1 installatie
Een filmische zoektocht naar de herinnering en de nalatenschap van de betovergrootvader van artistieke duizendpoot Mathieu Wijdeven: de Surinaamse kunstenaar en acivist G.G.T. Rustwijk (1862-1914).
Rustwijk navigeerde door Suriname na de slavernij als toneelschrijver en performer, als multidisciplinair kunstenaar, als een gekleurde man en als vroege criticus van het Nederlandse koloniale regime – voordat hij uiteindelijk in de vergetelheid raakte.
Doormiddel van film, performance, interviews en archiefmateriaal zoekt Wijdeven samen met filmmaker Mateo Vega naar Rustwijks ‘licht’ en wat daarvan overblijft in het hedendaagse Suriname.
Verschillende scholieren hebben de installatie bezocht. Na het bezoek hebben de scholieren deelgenomen aan een workshop waarin ze de gelegenheid kregen om te reflecteren. Er is nagedacht en gesproken over belangrijke vragen, zoals: “Waar kom jij vandaan?” en “Ken je je grootouders?”. Zij werden uitgedaagd om de familie van hun ouders in slechts drie woorden te omschrijven.
Een waardevolle gelegenheid om na te denken over hun eigen afkomst, hun persoonlijke geschiedenis en de betekenis van familie. Dit om inzicht te krijgen in hun eigen identiteit en verbondenheid met het verleden.
2023 | Mathieu Wijdeven & Mateo Vega
Gevelgezichten
Op basis van gesprekken met bewoners uit Dordrecht (diverse leeftijden) aangevuld met Dordrechts Museum/ Archief en burgerwerkgroep Koloniaal Verleden heeft duizendpoot Mathieu Wijdeven in opdracht van Kunstmin een toneeltekst geschreven over het koloniaal verleden van Dordrecht.
Dordrecht is een eiland. Jaren geleden voeren schepen suiker naar dit eiland. Door deze verrijking verrezen er prachtige gebouwen. Op de gevels de gezichten van hun oprichters. Elke dag schijnt er licht op hen. Ze blinken, ze willen verhalen kwijt over hun prachtige stad, roddels, maar ook moois.
Wanneer de gezichten en gebouwen in de schaduw vallen, komt er een ander verhaal naar boven. Dan zijn de gevels aan het woord en vertellen hun kant van het verhaal.
Want als stenen konden praten, wat zouden ze je dan vertellen? Wanneer de prachtige gevels verdwijnen in de schaduw van het verleden, klinken hun verhalen ineens een stuk minder rooskleurig dan in het licht waarin we hen graag zien.
De jonge talentvolle regisseuse Carmen van Mulier heeft de voorstelling vormgegeven. De monoloog is uitgevoerd door performer Rubien Vyent. Via van tevoren opgenomen geluiden, stemmen en andere sound heeft de veel belofte componist Jimmy Hueting een live soundscape gecreëerd.
Met dank aan Cultuurfonds Zuid-Holland.