Wil je ons, in deze tijd, extra steunen? Steun ons

Interview Marco Gerris

Marco Gerris is regisseur, choreograaf en artistiek leider van zijn eigen freestyle danstheatergroep ISH Dance Collective. Elk jaar produceert hij voorstellingen die een groot publiek aanspreken.

Freestyle ISH Dance Collective speelt donderdag 14 maart 2019 hun voorstelling Modern Samurai in Kunstmin.

Hoe ben je het vak ingerold?
Het begon toen ik in 1997 naar Amsterdam ging. Ik kom uit Antwerpen, daar had ik een jaar theaterschool en Dans gedaan. Maar één jaar helaas. Ik was te koppig, denk ik. Toen deed ik auditie in Nederland voor de musical Eindeloos met Liesbeth List, Najib amhali en heel veel anderen. Ik was dolblij dat ik werd aangenomen en heb nog nooit zo snel m’n koffers gepakt. Alles in mijn lichaam zei: dit is de kans die je moet pakken. Het is het allerbeste wat mij is overkomen. Ik ben in Amsterdam gebleven. Ik ontmoette zoveel leuke mensen in het vondelpark, al die skaters en freestylers bij elkaar.

Wat is je grootste inspiratiebron?
Mijn inspiratie is mijn liefde voor inline skating. En mijn vrienden uit het vondelpark. Toen ik mijn eerste inline skates kocht.  Dat was magisch! Het was alsof ik ermee geboren was; ik kon er alles mee. Het was voor mij de ultieme vrijheid. Dus het moest wel zo zijn dat ik iets met skaten zou gaan doen. De producer van eindeloos trok mij over de streep. Hij zei: Schrijf een plan. Ik geef je de vrije hand. Het was heel bijzonder dat iemand zoals ik, zonder theaterervaring, de kans kreeg om een productie voor een grote zaal te maken. De eerste cast bestond uit al mijn vrienden uit de skate wereld en de hiphop en breakdance scene. Jonge mensen op zoek naar vrijheid, naar hun eigen expressie en hun eigen persoonlijkheid. Ik maakte dat wat ik zelf miste in theater. Rauwe energie. Maar ook vooral dat wat jongeren echt aanspreekt, dat bracht ik op toneel. het was een hit. Een gat in de markt. toen de eerste voorstelling van ISH uitkwam met skate, half pipe en breakdance stond het hele Nederlandse theaterlandschap op z’n kop. ik had dat niet durven dromen.

Wat is de toekomst van theater?
Er is de afgelopen twintig jaar veel veranderd. Theaters moeten keihard werken voor hun publiek. Er is nog veel te winnen. Er zijn nog veel theaters die een uur voor de voorstelling open gaan en een uur na afloop weer dicht. Ik vind dat een theateravond een hele avond zou moeten duren met een randprogramma en de dialoog met publiek. Daarom zijn festivals ook zo populair, omdat je er deel van uitmaakt. In het theater zit je in het donker, moet je stil zijn, je mobiel uitzetten. Sommige regels sluiten niet meer aan bij deze tijd. Een van de redenen waarom ISH zo populair werd, is omdat de zaal bij mij keihard mocht reageren zoals in het clubcircuit, of bij battles. Als we een stille zaal hadden, hadden we het gevoel dat we slecht bezig waren. Het was goed om deze revolutie te starten, weliswaar met een serieuze blik.

‘Sta open voor je passies en maak ze je eigen’ – Marco Gerris

Wat is je grootste drijfveer?
Het leven. Het leven vind ik zo fantastisch. Ik word enorm geïnspireerd door alles om me heen. Ik wil zoveel mogelijk uit het leven halen en anderen inspireren. Wat wil je absoluut nog maken? Ik droom ervan om een goede ISH  film te maken. Dat lijkt me wel tof. En wat sowieso op mijn bucketlist staat, is een heel groot ISH festival organiseren waar alle disciplines waar ik mee werk op een megaterrein met duizenden mensen samenkomen.

Wie is je held?
Al mijn vrienden zijn mijn helden. Mijn helden zijn mensen die ontzettend goed zijn in hun ding, een open mind hebben, eager zijn om te leren maar tegelijkertijd down to earth zijn.

Wat typeert jou het meest?
Mijn drive, mijn energie, mijn eagerness.

Wie zou je willen zijn, behalve jezelf?
Een rijk, onbekend persoon. Dan zou ik heerlijk gaan chillen. Ik kan heel hard werken, maar ik kan ook ongelooflijk lui zijn, tot vervelends toe.

Wat zou je over willen doen?
Oei. Euh. Niets! Van de negatieve dingen heb ik veel geleerd en ze hebben me gemaakt tot ie ik ben. Ik zou het arrogant vinden om te zeggen dat ik iets zou willen overdoen. Kijk wat ik allemaal heb kunnen doen. Ik denk dat andere mensen daar meer recht op hebben.

Het beste gevoel ter wereld?
De ontlading na een première, en de ontlading van vrijen. Het gevoel van ultieme vrijheid misschien. Ik geniet ook ontzettend van met een koptelefoon door het vondelpark skaten. Ik hou van de verrassing van het leven.

Wat is je levensmotto?
Sta open voor je passies en maak ze je eigen. Het heeft me gebracht tot wat ik ben.

Freestyle ISH Dance Collective speelt donderdag 14 maart 2019 hun voorstelling Modern Samurai in Kunstmin.