Wil je ons, in deze tijd, extra steunen? Steun ons

Interview Johanna ter Steege

Ze brak door met de film Spoorloos. Ze werkte met acteurs als Glenn Close, Frances McDormand, Isabella Rossellini, Gary Oldman, Tim Roth en Klaus Maria Brandauer. Daarnaast speelt ze toneel.

Johanna ter Steege is te zien in twee voorstellingen. Samen met Hans Croiset in De Vader, op zaterdag 13 oktober 2018. En in de komedie De Waarheid in de matinee van zondag 24 februari 2019.

Waar heb je je succes aan te danken?
Mijn succes dank ik vooral aan het feit dat ik in de speelfilm Spoorloos heb gespeeld. Die werd een hit! Zoveel mensen vonden het prachtig. Daarna ben ik ongelooflijk geschrokken van de aandacht. Toen ik in Berlijn de prijs kreeg voor Beste Bijrol kwam ik in het acht Uur Journaal. Dat betekende veel in die tijd, nu dertig jaar geleden. ik wist niet hoe ik daarmee om moest gaan. Ik was bang dat ik geleefd zou gaan worden. Door wat mensen van mij vonden en mensen van mij wilden. Ik weet nog dat ik in het programma bij Sonja Barend te gast was. Live. Ik was zo nerveus. Ik had een briefje in m’n hand met daarop ‘wees jezelf’ en ‘goed doorademen’. Het feit dat ik een rol speelde, wilde niet zeggen dat ik met alle gemak media deed of het vanzelfsprekend vond dat ik op televisie was. ik was toen erg verlegen.

Wat is je grootste drijfveer?
Plezier.  Ik denk dat dat het is. het plezier van het spelen. Het in een andere wereld stappen en een nieuwe wereld creëren. Vervolgens daarmee een verhaal vertellen aan mensen die dan weer hun verhalen delen. Theater is verhalen vertellen en dat zo waarachtig mogelijk doen zodat mensen zich kunnen identifi ceren en daardoor refl ecteren op hun eigen leven. Dat vind ik iets heel moois.

Wat is voor jou volmaakt geluk?
Dat bestaat niet! Ik kan wel op heel veel momenten gelukkig zijn. Ik kan gelukkig zijn als ik een première heb gespeeld en het is gelukt. Als iedereen blij is en dat we hebben laten zien wat we hoopten te laten zien, daar kan ik heel blij van worden. Euforisch!

‘Theater is verhalen vertellen en dat zo waarachtig mogelijk doen’ – Johanna ter Steege

Wat is je meest typerende eigenschap?
Ik ben voorzichtig en precies. Ik loop niet gauw in zeven sloten tegelijk. Ik denk na over wat er gaat komen en wat ik ga doen, en daar neem ik de tijd voor. Dat is een fijne eigenschap, maar soms verlies je daardoor je spontaniteit.

Over welke eigenschap zou je willen beschikken?
Ik zou willen kunnen zingen als Anouk. Dat zou ik heel graag willen. Muziek raakt direct in je hart. Muziek vind ik eigenlijk mooier dan toneel.

Wat is je meest bijzondere prestatie?
Waar ben je trots op? Ik ben trots op filmrollen zoals mijn rol in Sweet Emma, Dear Böbe. Dat is een Hongaarse film. Die heb ik in januari in Berlijn weer gezien na twintig jaar. Ik vond ‘m zo goed, echt mooi gespeeld.

Hoe voel je je op dit moment?
Heel fijn. Ik heb het gevoel dat ik in m’n kracht sta. Ik ben blij met de dingen die gebeuren. ik ben gescheiden een aantal jaren geleden. Ik vond het een ontzettend moeilijke tijd. Dat heeft heel veel energie gekost. als je een verdrietige periode in je leven hebt met veel zorgen dan is het ook heel moeilijk om te creëren. Als je je leven niet op orde hebt, dan straal je niet. Ik sloot letterlijk en figuurlijk de deur. Het gaat nu echt heel goed. Wie is jouw grootste held(in) in het echte leven? Er zijn mensen die enorm respecteer, kan bewonderen. Maar ik heb geen helden. Ik vind Angela merkel fantastisch. Maar ook Mohammed Ali. Er zijn mensen met grote moed in deze wereld.

Wat zou je over willen doen?
De laatste jaren voor mijn scheiding zou ik willen over doen. Niet met als doel dat we bij elkaar waren gebleven. Maar met als doel minder leed te berokkenen. Ik zou mooier hebben willen scheiden. Wat is je levensmotto? Respecteer de ander en maak plezier. Wat wil je absoluut nog doen? Ik wil absoluut nog in een paar mooie films spelen. Een film als Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Wat zou het mooi zijn om zo’n rol te spelen. Geweldig!

Je lievelingslied?
Erbärme dich, mein Gott (uit de Matthäus Passion).

Het beste gevoel ter wereld?
In zee liggen in een warm land.

Welke verleiding kun je niet weerstaan?
Witte wijn. Heerlijk.

Johanna ter Steege was 13 oktober 2018 al te zien met Hans Croiset in De Vader. Ze keert terug naar Kunstmin in De Waarheid in de matinee van zondag 24 februari 2019.