De Waarnemer van Dordrecht

1 voorstelling
732 Waarnemers
366 dagen achtereen
bij zonsopgang en zonsondergang
vanaf het dak van het Energiehuis
voor en met de stad

Over het project

In het kader van de Dordtse viering van Ode aan de Synode in 2018 en 2019 presenteerde Kunstmin i.s.m. de Australisch-Belgische choreografe Joanne Leighton/WLDN vanaf 1 mei 2019 tot en met 30 april 2020 de bijzondere internationale co-productie ‘De Waarnemer van Dordrecht’. Na uitvoeringen in diverse steden in Frankrijk en Duitsland had Dordrecht voor Nederland de primeur.

Deze doorlopende voorstelling vond dagelijks plaats gedurende een jaar. Elke dag hield telkens een andere Waarnemer bij zonsopgang en bij zonsondergang één uur lang de wacht over de stad. Alle 732 Waarnemers lieten hun ervaring achter in een logboek. Dit leverde prachtige verhalen op die voor iedereen te volgen waren op de website van De Waarnemer. De publicatie van het boek met talloze foto’s en citaten van de 732 Waarnemers, markeert het einde van de 366 dagen durende voorstelling en stadsproductie ‘De Waarnemer van Dordrecht’. Belangstellenden kunnen Het Boek voor € 15,- bestellen via deze link.

Venster op de Stad

Bovenop het Energiehuis staat het ‘Venster op de Stad’. Dit object is speciaal voor Dordrecht ontworpen door Tovo + Jamil en is gebouwd met studenten van het Da Vinci College. Vanuit het Venster ziet de Waarnemer niet alleen de stad; de stad kan op dat moment ook de Waarnemer zien. Het is een unieke ervaring, die iedereen kan opdoen, maar uitsluitend nadat men zich heeft aangemeld.

Hoe doe je mee?

Elke Waarnemer volgt een korte, verplichte, workshop ter voorbereiding op de observatie. Daarnaast organiseert Kunstmin bijeenkomsten waarbij zij hun ervaringen kunnen delen. Deelname is gratis en elke Waarnemer kan een voorkeursdatum opgeven. Wil je ook deel uitmaken van ‘De Waarnemer van Dordrecht‘? Heb je al een specifieke datum in gedachte? Lees meer en meld je aan.